FILMDOKI

35 évnyi rémálom - Rémálom az Elm utcában (1984)

2019. október 31. - Filmdoki

Tavaly sajnos kimaradt a halloweeni videó, és idén sem tudtam időt szentelni rá – helyette volt egy rövid Batman bemutató -, viszont úgy éreztem illő volna egy horror klasszikust előkapni – még ha írásban is – és kicsit kivesézni. Vagy az alkalomhoz illően: kicsit kivesézni.
1978-ban John Carpenter megreformálta a horrort: az addigi jegyeket összesűrítve letette az asztalra a Halloween című opuszát, mely a slasher időszámítás kezdetének is tekinthető. Innentől kezdve a ’80-as évek a műfaj aranykorának tekinthető. Sorra jöttek a Michael Myers „imitátorok”, akik örömmel tettek el bármiféle ölésre alkalmas tárggyal fiatalokat, akik a szexuális felvilágosítás órán szerzett ismereteiket gyakorlatban is ki akarták tapasztalni.
És itt lép színre Wes Craven, aki a ’70-es évek exploitiaiton horrorjaival már megalapozta hírnevét (Az utolsó ház balra, Sziklák szeme). Ezúttal viszont egy olyan filmet hozott tető alá, mely mindörökre beleégett az amerikai mozizás történelmébe. Ez pedig a Rémálom az Elm utcában.

1.jpg

Tovább

FEKETE PÉNTEK (1940)

Minden tiszteletem a Fantasy Filmé, ugyanis sokszor olyan filmeket adnak ki, melyek rejtett gyöngyszemek, vagy épp elfeledett klasszikusok. A kiadó Hollywood Movie Classiscs sorozatában számos ilyen darabra lehet bukkanni, ezekből jómagam is bezsákoltam néhányat. E széria mellett kiadásra került Universal Horror Classics cím alatt egy kiadvány, melyet gondolom számos másik követett volna, de végül erre nem került sor, ami elkeserítő. Viszont az apró örömöket is becsülni kell, és az 1940-es Fekete Péntek kiadását becsülöm is, ugyanis a Fantasy Film ezzel is egy elfedett klasszikussal ismertetett meg, mely ma már inkább megmosolyogtató, ám akik fogékonyak a korabeli filmekre, azok számára egy igazi ínyenc falat lesz.

poszter_5.jpg

Tovább