FILMDOKI

FILMDOKI

Vendégkritika a blogon: Ginga Densetsu Weed (by Gin)

2021. január 10. - Filmdoki

Mi kell ahhoz, hogy egy 20 éves animesorozatot sikeresen feltámasszunk? Teszik fel sokan a kérdést, és próbálnak rá választ találni. Olykor ötleteiket meg is valósítják, és az esetek kisebb részében valóban egy jó folytatást kapunk. És van olyan is, amikor megbánjuk, hogy egyáltalán megnéztük a folytatást. A Ginga Densetsu Weed (2006) ez utóbbi kategóriába esik.

Ez számomra minden idők lehető legpocsékabb animéje. Úgy gondolom, érdemes már itt az elején letisztáznom, hogy eme alkotás a Ginga Nagareboshi Gin (1986) anime „folytatása”. Gyakorlatilag annyi történt itt, hogy az imént említett anime szereplőinek gyerekei a főszereplők, és a régebbi karakterek is előkerülnek. Amangát nem olvastam, ezek után nem is áll szándékomban, úgyhogy az egyáltalán nem fog előkerülni az értékelésben. Ez egy olyan kritika lesz, amelyben azt szeretném érzékeltetni, hogy egy GNG rajongó számára mit jelent a Weed.

Először a technikai részét nézzük meg eme animének, a későbbiekben pedig rátérünk azokra az elemekre, amelyek miatt igazán rossz ez a darab. A zenéről azt lehet elmondani, hogy messze a legkorrektebb része az animének. A baj az, hogy sok track nagyon egysíkú. Jó pár esetben történt az, hogy fel se tűnt a zene. Vannak jó darabok is az OST-ben, mint a csaták alatt felcsendülő dallamok. Azokkal viszont az a baj, hogy nagyon hasonlóak, és inkább keltik azt a hatást, hogy nagyszabásúra akarták írni, de nem sikerült. Van azonban egy-két kifejezetten megható dallama is az OST-nek.Alapjában véve a teljes soundtrack valami hihetetlenül jellegtelen darabokból áll. Bár a számok egy része jól illik az adott jelenethez, ha nem figyelek oda, 2-3 kivételtől eltekintve fel se tűnt volna a zene. Az a baj, ami már pár 2000 utáni animénél is tapasztalható, hogy egyszerűen tucat-zenékből áll az OST. Gyakorlatilag akármely másik sorozat zenéjével ki lehetne cserélni, és észrevehetetlen lenne a váltás. És annak ellenére, hogy néhány klasszikus hangszer is megszólal, mint a trombita, vagy a furulya, nagyon a háttérbe vannak szorítva, és nagyon monotonnak hat a zenei részleg. Kivételt képeznek ez alól azok a darabok, melyek a 93-as NinjaScroll-ra hasonlítanak.Jónak tehát nem mondanám, de a borzalmastól is messze van.Az opening dalának a zenei alapja fájdalmasan egyszerű, a szöveg nem fülbemászó, bár hozzá kell tenni, 1 jó pillanata van, amit azonban leront az énekes előadásmódja. Ugyanis úgy énekel, mintha ki akarná erőszakolni magából ezt a dalt. Egy másik negítum ezzel kapcsolatban, hogy nincs semmi egyedisége.

 

Viszont a látvány már egyáltalán nem fest ilyen rózsás képet. Úgy is jellemezhetném, hogy ocsmány. A karakterektől kezdve a háttéren át egészen az akciójelenetek kivitelezéséig. A karakterek mindegyikén látszik, hogy mennyire kevés időt és energiát fektettek bele. A designe is csúnya, viszont, ami még inkább kiemeli a látvány elfuseráltságát, az az, hogy a karaktereknek semmi közük nincs a hátterekhez. Egyszerűen nincs meg az az hatása, hogy ezek ott vannak.Emellett a régebbi szereplők szemének színét is megváltoztatták jó pár esetben, ami véleményem szerint sosem egy jó döntés. Minden sorozatnak, vagy franchise-nak a rajongói érzékenyen reagálnak az ilyen jellegű változtatásokra (legalábbis, ha teljesen indokolatlanul döntöttek így az alkotók). A karakterek mozgásán is látszik a férc munka, ugyanis, egy jelentős részük darabos. Nincs meg az a folyamatosság, amit már az 1990 előtti animék is tudtak. A hátterek egyébként egészen változatosak. Akifejezetten kellemes hatásútól a csúnyáig megjelennek minőségükben. Viszont az akciójelenetek borzalmasak. Az egyik legnagyobb baj, hogy sokszor követhetetlenek, vagy nagyon bénán effekteltek. Emellett egyáltalán nem lehet érezni a fizikát. A nagydarab kutyákat is úgy dobálják, mint egy műanyagflakont. A GNG-ben ilyen nem volt. Ott, még a legerősebbeken is lehetett látni, hogy használják az erejüket.Mindent összevetve rossz ránézni erre az animére.

 

Ezek voltak a kevésbé borzalmas pontjai a Weed-nek. Ami viszont az én szememben abszolút megbocsáthatatlan, az az alapműhez, a GNG-hez való viszonyulása, és az ott megismert karakterek meggyalázása. Nem egyedi eset, hogy egy több évadból/sorozatból álló nagy mű folytatásai az előzmény történet karaktereit felhasználja, és bizonyos mértékben elbánnak velük, de ezt két módon lehet csinálni. Lehet teljesen tisztelettudóan, és alattomos módon. Jelenlegi darabunk ez utóbbi felfogással dolgozott. De erről majd később.

Először is a történet. Gyakorlatilag a GNG újrahasznosítása, néhány kisebb változtatással. Itt medvék helyett kutyák azok, akik meg akarják szerezni a hatalmat Ohu felett, aztán ebből megy a nagy perpatvar. A főgenyának vannak kémei, akiket elküld Weed-ékhez, végül természetesen a kémek a barátai lesznek. És, mily meglepő fordulat, mivel a főköcsög is egy kutya, Weed nem akar végezni vele, csak mert az is egy eb. De erről is majd csak később. Tehát rengeteg kliséből építkezik, ami még így is a legkisebb baj, még akkor is, ha 2006-os alkotás. Egyébként még ezzel a sztorival még lehetett is volna mit kezdeni, hogy Gin-ék győzelme után megjelennek a rivális kutyák a hatalom birtoklásáért, de egyszerűen az arányokat rosszul lőtték be, sok helyen nagyon epizodikus jellegű, a történetvezetés pedig gyenge. Nincs meg a kohézió az egyes epizódok között, valamint az a karakterek egymáshoz való viszonyulása is nagyon hányaveti módon lett bemutatva.

 

A szereplők közül csak a legfontosabbakra térnék ki.

A GDW sajátkarakterei: Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, jelentős részük a GNG-ből megismert szereplők lebutított, és/vagy kifordított, és/vagy abszolút klónjai. Viszont nem működnek, sem önmagukban, sem együtt, sem az elődöket figyelembe véve. A negatív oldalon ismételten két nagy részre oszlik a dolog, egy kis és egy nagy bossra. A kis boss ez esetben Kaibitsu, akit genetikai úton hoztak létre tudósok, csak idegösszeomlás miatt mindenkit megöl, és először őt akarják megállítani. Mivel azonban sem az emberek, sem a vadászkutyák nem tudják megállítani, hőseinkre hárul ez a feladat. Itt azért érdemes megemlíteni, hogy rettenetesen klisés módon sikerült elintézni. Valahol a 10. rész körül döbbentem rá, hogy a következőkben felsorolt pár szereplőn kívül tök felesleges bármit is írnom, hisz mindenki más totál jellegtelen. Gyakorlatilag egyiknek sincs semmi személyisége, csupán azt puffogtatják, hogy ki kinek a sarja.Az antagonisták esetében egy jól járható út, amikor egyszerűen a fizikai erejüket olyan mértékben megnövelik, hogy az mások számára túl magas legyen. Viszont ezt el is lehet tolni azzal, ha olyan képességeket adnak számukra, amelyektől az ember csak a fejét fogja. Ez esetben sok ilyen WTF képességet kaptak a gonoszok. Ettől nem lettek félelmetesek, vagy karakteresek, csak egyszerűen röhejesek.

Az aktuális humorherold jelen esetben a GB nevet viseli, akinek már az egyik első megmozdulásából kiderül, hogy egy gyáva kis tapló. Zseniális, ahogy a barátját fel akarja áldozni, hogy megmeneküljön. Weed azt meg akarja menteni, erre GB is megy segíteni.

Reika-ra csak azért térek ki, mert ez az a nőstény, aki miatt Gin-éket elfogják, és félholtra verik. Sajnos annyira életképtelen, hogy miközben megmentik, nem szalad el, hogy megmenekülhessen, csupán áll egy helyben. És csodálkozik, hogy utána elkapják.

Jerome lenne John 2.0. Csakhogy a kezdetben érdekes karakterét, aki tényleg badass, egyszerűen leváltották egy talpnyaló karakterré. Egyszerűen kiábrándító, hogy egy stílusos személyből olyan karaktert kovácsoltak, aki egyszerűen csak annyit bír mondani: Weed a vezetőnk, engedelmeskedj neki! Ok, mikor látja, hogy a vezetője mekkora egy idióta, a háta mögött cselekszik. Az meg már majdnem a szánalom kategória, hogy szinte ugyanúgy kezelik, mint a GNG-ben John-t, nevezetesen, hogy egy ponton elmegy, majd egy idő után újra megjelenik. Mindezek ellenére még mindig a legösszetettebb új karakter, akit lehet kedvelni. A cselekedetei érthetők, és valamilyen szinten az is, hogy miért akar annyira hasonlítani Weed-re. De mindent összevetve egy eléggé felemás karakter lett, akiben rengeteg potenciál volt, aminek sajnos csak egy részét használták ki.

Viszont a jelenlegifőgonosz, Hougen! Ő valóban egy utálnivaló, szemétláda lett. Csak épp nem úgy, hogy az a sorozat világában legyen stílusos. Hanem úgy, hogy magában a nézőben megy fel a pumpa. Minden egyes megnyilvánulása és megmozdulása azt kívánja, hogy gyilkolják le. Csak ezzel meg már megint átestek a ló túloldalára. Mert nem csupán azt érzi az ember, hogy ez mekkora rohadék és dögöljön már meg, hanem emellett azt is, hogy ha ránéz, elmegy a kedve attól, hogy tovább folytassa. Van háttértörténete, csakhogy az is eléggé félvállról lett prezentálva. Így pedig képtelenség őt megérteni.

 

Direkt a végére hagytam Weedet. Ez a kis gyökér akkora egy idióta baromállat, hogy az valami elképesztő. Azon kívül, hogy állandóan bőg, meg ordít, mint a fába szorult féreg, mindig próbál ilyen nagy moralizáló szöveget mondani, hogy azzal állítsa maga mellé a negatív szereplőket. Pofázik arról, hogy csak egy életünk van, és aki nem érti ennek a jelentőségét, az takarodjon. A probléma az, hogy iszonyatosan bárgyúk ezek a monológjai. Túlságosan egyoldalúan közelíti meg a kérdést. Emellett kivételezik is néhány esetben. Saját magának mond ellent.Ezzel kapcsolatban hadd tegyek fel egy kérdést. Ha van egy őrült, aki szánt szándékkal gázol halálra embereket, ha máshogy nem lehet megállítani, nem kellene kilőni, hogy ne ölhessen meg még több embert?Amikor Weed moralizál, nincs felépítve, és majdhogynem a Mr. Mackey féle okfejtést használja, hogy a drog rossz, mert aki drogozik, az rossz, mert a drog rossz. De ezt is ilyen picsogósan mondja el. Irritáló az egész karakter. Az meg már csak hab a tortán, hogy ennek a kis görcsnek semmi speciális támadást nem kell megtanulnia, mert már úgy született, hogy tudja a Battougat, meg az összes többit, amit már a legelső epizódban használ is. Olyan, mintha Gohant ültették volna át kutyába, mert egyébként ez is akkor tudja használni (legalábbis az elején), amikor dühbe gurul (amit ennél a támadásnál szó szerint lehet venni). De alapból az egész anime ezt a DBZ-s jelleget akarta magára ölteni, de nem működik. Az egyik „kedvencem”, mikor ilyen energiaaura jelenik meg a szereplők körül, hogy most aztán idegbe jött, meg mindent belead. A másik meg, ez a hülye úgy győzi le Hougent, hogy megjelennek az elhunyt GNG és GDW szereplők szellemei, és beleköltöznek, hogy erőt adjanak neki. És amikor felnéz, a tekintetében látszódnak ezek a szellemek, hogy már a részét képezik. Amúgy a neve is elég gáz. Weed = dudva. Nem is anyja adott neki nevet, hanem GB, mégpedig azért, mert szerinte ez a kis gyökér olyan szívós, mint a dudva. De az is lehet, hogy tudat alatt ez az alkotók ötlete volt, mert a dudva az gaz, olyan növény, amit irtani kell. Weedetis ki kellett volna irtani! 1-2 jó jelenete azért neki is van. Pl. amikor először odabújik az apjához, az tényleg egy szép és megható jelenet. De, amikor a legvégén leszámol Hougennel, nem akarja megölni, Gin be akarja fejezni, erre ellöki a saját apját, és egy olyan baromságos, oda nem illő gagyi szöveget tol le a szeretet, s barátság fontosságáról, hogy a néző is inkább lekaparná az arcát. Erre mindenki megszólal, hogy igazad van, meg emlékeztetsz valakire, aki pont ilyen volt, és ránéznek Ginre. Aki megnézi ezt az animét, és egy kicsit is átgondolja ezt a szituációt, meg a szöveget, amit Weed előadott, tudja, hogy ez itt nem más, mint színtiszta ostobaság. A másik dolog, ha valami nem úgy történik, ahogy ő akarja, vagy ha valaki leteremti, mert ostoba döntést hozott, megint jön a hisztizés, meg a pofozkodás. Rettenetesen antipatikus karakter az esetek többségében. A legvisszataszítóbb az, hogy sokaktól csak azért kap megkülönböztetett figyelmet és tiszteletet, mert Gin fia, és ezért ő a főnök, és ezzel párszor vissza is él. Ebbe szerintem már nem is érdemes belekezdeni, hogy mennyire és miért rossz karakterfejlődés szempontjából. De egyébként ezzel is lehetett volna mit kezdeni, ha onnan közelítik meg, hogy fel kell nőnie az elvárásokhoz, de ez teljesen ki van hagyva.

Mielőtt folytatnánk a mélyebb elemzést, erőgyűjtés szempontjából itt van néhány random baromság a sorozatból. Az egyik kutyának szokása úgy ártalmatlanná tenni a másikat, hogy kiharapja a golyóit. Egy másiknak meg kiberlábai vannak, amiket használ is a harcban. Hougen, hogy kifejezze tiszteletlenségét, odakulázik a földre. Ez az idióta nem bírt megdögleni a battougától, úgyhogy felmegy az erőd tetejére, és úgy döglik meg, hogy belecsap a villám. És az szerintem elég beszédes, hogy az ég nyírja ki Hougent. Magyarul, Weed akkora baromságot mondott, amikor életben akarta tartani, hogy azt már az ég nem tűrhette. És ha ezt az ég egyértelművé teszi, akkor mindenkinek be kell látnia, hogy Weed egy BAROM.

És most jön a mélyrepülés, a gyűlöletemet kiváltó pont. A régi szereplők. Az, ahogy ez a sorozat a GNG szereplőivel bánt, az valami vérlázító. Kezdjük ott, hogy botrányos, ahogyan kinéznek. Nem elég, hogy csúnyák, esetenként rondák is, néhányuk még fiatalabb, mint régebben. Ben, meg Cross még viszonylag rendben vannak. Kurotorával sem volt gond sőt, úgy lett továbbgondolva, ahogy kellett. Ő nem sok vizet zavar. Smith viszont teljesen ki lett fordítva. Már csak amiatt, hogy az egyik lába hiányzik. Számomra már ez is bántó volt. De ezen kívül a humoros szereplőből csináltak egy nagy bölcs történelemtanárt. Kb olyan, mint a SW I. és II. között Jar-Jar megváltozása. Ráadásul olyan nagy történész lett, hogy az elején, mikor elmeséli a GNG végét, akkor azt úgy mondja, hogy egy vadász vezette a kutyákat, és lövöldözött jó sokat. Gohei-nek alig volt köze az egészhez. Továbbá Akkakabuto legyőzésének módja is más a két sorozatban. Az ilyen torzításokat nagyon zavaróak tudnak lenni. Viszont az, ahogy kiírták a sorozatból, arra a legjobb szó a méltatlan.

 

És végül a mesterhármas. Akame, John és Gin.

Akame-val kapcsolatban azt lehet elmondani, hogy a kezdeti iszonyatos méretű megalázását követően normálisan bántak vele. Abban az esetben, ha túltesszük magunkat azon, hogy fiatalabbnak néz ki, mint a GNG-ben, és azon, hogy ugyanolyan fürge, mint annak idején. De ő tényleg egy bölcs kutya, akinek normálisan átgondolja a helyzetet, és nem megy fejjel a falnak. Emellett nagyon menő mozdulatai is vannak. Csak sajnos nála is megjelenik az a mentalitás, hogy Weed Gin fia, ezért pedig tökéletes.

John az a karakter, akivel leginkább elbántak. Az még a legkisebb gond, hogy itt már neki is kék a szeme. De nem az ilyen dolgok a lényegesek, hanem azok, amik a személyiségében mentek végbe. Kezdjük ott, hogy a GNG-ben az egyik abszolút kedvenc karakterem volt. Laza, kicsit forró fejű, néha kicsit öntelt alak, aki azért a parancsoknak mindig eleget tett, és a barátaiért bármikor kész lenne meghalni. A Gin-nel való beszélgetéseit pedig nagyon erőteljesek. Kettőjük között éreztem leginkább azt, hogy ők ott tényleg barátok. És a jeleneteinek a második felére annyiban változott, hogy belátta, nem ő a legkeményebb. Az arcából visszavett, és már nem volt olyan forrófejű, és a barátaihoz való hűség még erőteljesebb lett. Erre mit látunk itt? Valaki beszól, John reakciója kb., mit mondtál? De állandóan. És még Akame mondja neki, hogy semmit sem változott. Nemhogy nem változott, még visszafele fejlődött. Mi ez, ha nem változás? Sokkal forrófejűbb, meg tiszteletlenebb, mint a GNG elején. De ez nem hűség az eredeti karakterhez, hanem annak kifordítása. Ezek mellett egy nagyon kemény és karakteres személy volt. Itt, az első megmozdulása teljesen rendben van, de utána rettenetesen megalázták a készítők. Továbbá itt már nincs meg az a kémia, mint ami a GNG-ben volt. Bár ez inkább az összes szereplőre igaz, nem csak John-ra. Az meg már csak hab a tortán, hogy értelmes párbeszédeket sem hallunk tőle (mondjuk a többitől sem). Viszont, ennek a sorozatnak a leggaládabb, legidegőrlőbb és legmocskosabb húzása John-hoz köthető. Mégpedig az, ahogy végeztek vele. A 9. részben ráadásul! Alig szerepelt 4 részben, és kiírják. Nem elég, hogy az egyik legjobb karaktert alapból kifordítják, és megalázzák, ráadásul még meg is ölik. Ez volt az a jelenet, amely miatt végképp elkapálta magát nálam ez a borzalom. Ezt nem vagyok hajlandó elfogadni. Mert az egy dolog, hogy sokáig bírta, meg hősies, meg Hougen is csak bámul, hogy ez ennyire kemény kutya, de egyrészt, iszonyatosan néz ki ez a jelenet, másfelől nem volt tisztességes. Harmadrészt komolyan ezt kellett tenni? Tényleg ki kellett írni, ráadásul így? Semmi nincs benne, ami emlékezetessé és méltóvá tenné ezt a jelenetet. A GNG-ben nagyon sok szeretett karaktert intéztek el, de mindegyik annyira erőteljes és megható jelenetet kapott, hogy azokba ennyi megtekintés után is beleborzongok és azt mondom, hogy tökéletes lezárást kaptak azok a szereplők. Ez egy borzalmas karakterkiírás. Akik nem ismerik/szeretik a GNG-t, azoknak tetszhet, és reagálhatnak rá úgy, hogy jaj de szomorú, hogy meghalt, meg csatában hunyt el. Akik viszont szeretik, azoknak vérlázító. Egyszerűen botrányos. Csak, hogy egy másik példát hozzak. Boromir halála is hasonló, azzal a különbséggel, hogy az nagyon is méltó volt ahhoz a karakterhez, és tiszteletteljesen oldották meg. John-é is hasonló akart lenni, de egyáltalán nem jelenik meg az, hogy a készítők tisztelettel nyúltak volna hozzá. Mert akik nem ismerték a karaktert, és most találkoztak vele először, őket azért nem fogja meghatni, mert nem ismerik, akik meg ismerik, őrjöngeni, hogy ekkor és így kellett ezt megcsinálni. Nem idegen egyébként, hogy a franchise-okban a következő nemzedék történetei alatt kiírják a régi szereplőket. Ez elvárható. De az nem mindegy, hogy azt hogy valósítják meg. És John halála a GDW-ben messze a legrosszabbak közé tartozik. Kiborító.

 

Végül pedig Gin. Kicsit távolabbról kezdem. Alapból nehéz helyzetbe hozták magukat a készítők, amikor a Weed ötletével előálltak. Merthogy a GNG elmesélt egy komplett történetet, és nagyon jól építette fel mind a történetvezetést, mind a karaktereket. Szóval, az ottani szereplők nagyon szerethetőek lettek. Egy ilyen történet folytatni azért sem egyszerű, mert ugyebár új szereplőket kell felvonultatni. Ahhoz viszont, hogy ők kerüljenek a középpontba, a következőket lehet csinálni. Vagy egyáltalán nem foglalkoznak a régi karakterekkel és őket kihagyják. Ez azért nem jó döntés, mert így a kontinuitás érzése egyáltalán nincs meg, és ennél a történetnél elképzelhetetlen lett volna. A másik lehetőség, hogy háttérbe szorítják a régi szereplőket, mivel megöregedtek, és nem tudnak harcolni. Ez esetben bölcs öregekké válhatnak, akik tanácsokkal látják el a fiatalokat. Ez a legtisztességesebb. Itt ennek csak az első fele igaz, hogy háttérbe szorítják őket, de nem úgy, hogy bölcs öregek lesznek. Hanem nagypofájú idiótákká, akik bizonyítani akarnak, hogy öreg kutya nem vén kutya. Ezzel pedig kínossá válik a szerepeltetésük. A harmadik lehetőség, hogy menet közben írják ki őket. Kockázatos, de jól is elsülhet. Itt nagyon nem ez történt (John). Gin esetében egyik sem jöhetett számításba. Mivel a GNG főszereplője volt, aki nagyon szerethető, nem lehet innen kiírni. Másodszor, a régiek közül majdnem ő a legfiatalabb, így nem lehet öreg bölccsé avanzsálni. Három, ha itt ölték volna meg, valószínűleg ott ért volna véget a Weed. Így választották a negyedik megoldást, hogy félholtra verik a sorozat elején, és úgy hagyják egészen a végéig. Egyszerűen ez engem rettenetesen felháborított. Miért? Azért, mert a GNG-n nőttem fel. Az anime és Gin nagyban hozzájárult az értékeim kialakulásához. Egyszóval, Gin az egyik példaképem. Általános jelenség, hogy akinek a példaképét gyalázzák, annál kinyílik a bicska. Nálam ez csak a Weed alatt történt. Ennyire soha semmi nem tudott felidegesíteni. Mert itt a szó szoros értelmében Gin (és a GNG) meggyalázása történt. Terveztem, hogy írok itt is egy oldalt, de már belefáradtam a Weed-be. Szóval, csak röviden. Majdnem egész idő alatt félholt állapotban van, úgyhogy nem sokat szerepelt. Akkor is csak ütötték. Amikor meg rendesen magánál volt, akkor se sok jött át abból, ami eredetileg volt. Amivel igyekeztek megmutatni, hogy ő más, mint a többiek, hogy sose a maga épségét nézte, másokért kész volt feláldozni magát. A nemes lelkűsége megmaradt. Viszont a legutolsó epizódban a viselkedése finoman szólva is érdekes volt. A szövege meg, hogy Weed őt túlszárnyalta, a legnagyobb baromság, amit ebben a sorozatban hallottam. Két szóval leírva, ahogy itt Gin-nel bántak az MÉLTATLAN, és GYALÁZATOS.

Összességében az egész animéről ezt lehet elmondani. Utálom, és soha többé nem fogom újranézni. Ha nem a GNG folytatása lenne, akkor is megbukna a pocsék látvány, a harmatgyenge karakterek és az erőltetett ostobaságok miatt. Ráadásul 26 részből áll, aminek egy része nyugodtan kihagyható lett volna. Senkinek sem ajánlom. Akik pedig szeretik az eredetit, messze kerüljék el!

Köszönöm a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr3216383258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása