FILMDOKI

FILMDOKI

ALIEN - COVENANT (2017)

2017. május 19. - Filmdoki

Alien - Covenant, avagy Menjetek a Halál f*szára


img_20170323_0950491.jpg

A magyar cím ez is lehetett volna, mivel a film megnézése után tényleg azt érzi az ember, hogy egy hatalmas fityiszt mutattak neki. Felemás érzéseim voltak a film előtt, de piszkosul érdekelt, hogy Scott mit fog összehozni. A Prometheus újranézésével a kétségeim nőttek, és azt kell mondjam, ha nem is óriási csalódás az Alien - Covenant, de a jótól messze van, mint ide az LV-426.
Az előzetesek alapján már le lehetett szűrni, hogy ez bizony erősen meg fogja idézni a klasszikust, de a folytatásait is. És ez valóban így van. A cselekmény több pontja hasonlít a Nyolcadik utasra, és annak bizonyos elemeit jól is használja fel a film, másokat kevésbé. De érződik azért az Aliens akciódúsabb elgondolása, a thriller-dráma Alien 3, a karakterek pedig néha a Resurrection figuráinak agyi szintjén vannak.

alien-covenant-trailer-breakdown-59.jpg

A film egyébiránt meglehetősen jól indít, bár a nyitójelenet, a főcím előtt kicsit furcsa volt. Viszont mikor a Covenantot látjuk és a balesetet, az ténylegesen izmos lett. A sztori ezek után az eredeti Alien nyomán halad, persze hoz újításokat, de nem egy momentum tényleg visszaköszön, mint említettem. Sajnos itt jönnek a hülyeségek is megint. Találnak egy jobb bolygót az Origae-6-nál. Ez csak pár hétre van tőlük, míg eredeti céljuk még 7 évre, szóval kiruccannak inkább oda, ahonnan a rejtélyes üzenet is jött. No, de nemhogy leküldenének egy szondát, vagy csak Davidet, nem megy az egész csapat. Oké, ez az eredeti filmben is így volt, de ott legalább szkafanderben mentek le, mondjuk az nem is volt lakható bolygó. Viszont itt is simán megléphették volna, hiszen ismeretlen a terület, nem tudni milyen kórokozók vannak ott. Terraformálás rulez. Amúgy a másik bolygót 10 évig vizsgálták mire kiderült, hogy megfelelő-e, itt meg egy dokinéni vesz néni föld- és vízmintát, aztán abból megmondja a tutit. Szóval ja, mivel ilyen hülyék, emiatt két fickóba belemegy valami pollen, vagy fene tudja mi. De itt is, a füles dolgot még megértem (de ez is elkerülhető lett volna a sisakkal), de az, amikor a faszi odahajol a gomba vagy mi fölé és benyögi: Ezt láttátok? Aztán beszipuzza a pollent... Ebből születnek meg a neomorph jószágok, amik ilyen kis patkányszerű Alienek. Ezek megidézik a Jurassic Park 2-t, de szó szerint, mert a fűben való támadásuk egy az egyben a Spielberg filmjében látható raptor támadás. Mondjuk amikor a két fasziból kijöttek azok szerintem egész jól néztek ki, bár nyomába sem érnek a mellkasrobbantó által okozott sokknak.

alien-covenant-trailer-breakdown-14.jpg

A film egyébként itt kezdi bevonni a Prometheus cselekményét is egyre jobban, és az ott felvetett kérdéseket és félbehagyott szálakat minél gyorsabban megválaszolni. Na itt lennének jó ötletek, így a teremtő és teremtmény szál, de Scott valahogy nagyon nem jó érzékkel adagolja ezt. De vannak tényleg jó gondolatok, például, hogy a robot szeretetből védi-e az embert, vagy programozásából adódóan. Aztán az, hogy a gép miként kezdi felsőbbrendűnek érezni magát teremtőinél. Mégis, az elején levő tökölés után ez valahogy olyan kevéske, jobban ki lehetett volna bontani, csak ugye kellett az Alien.
Ezzel végül is elérkeztünk a horror szálhoz is, és az Alienhez. Trancsír, vér és belezés van bőven, de az a nyomasztó érzés itt nem fogja el az embert, mint az eredeti filmekben. A halálok röhejesek és fárasztóak. Jó, a két faszi, akikből kijöttek a neomorphok, ők kivételt képeznek, de például a sebeit mosó csaj halála nevetséges. Ott van még a zuhanyzós jelenet. Azt a két idiótát amúgy meg sem ismertük jóformán, az egyik faszi, a másik csaj, az egyik fehér a másik fekete, oszt jó napot! Elmennek kefélni a zuhanyba, hát persze, hogy meghalnak! Mint valami ZS kategóriás horrorban... De! Hangsúlyozom DE! A legszánalmasabb, legidiótább és leggagyibb halál az az elsőtisztből kapitánnyá előlépett csávóé. David elég látványosan szemlélteti hogy igazából gonosz. Ennek ellenére a drága kapitány követi őt a szobába azok után, hogy az android egy neomorphal társalgott. Na a drága kis mikrobi megmutatja az általa kitermelt lények preparációit, rajzait. Majd leinvitálja a kapitányt egy pincébe, hogy van még valami. Épeszű ember itt menne el a picsába. Ehelyett ez a marha lemegy. Na itt meglátjuk a tojásokat. Jó, gondoltam ez a hülye milyen oknál fogva fog belenézni, hacsak nem David fogja le, hogy ráugorjon az arctámadó. A fenét. Odamegy, bambul, erre mondja neki David, hogy ártalmatlanok, nézze csak meg. Még közelebb megy, a tojás természetesen reagál és kinyílik. David: Nézzen bele. Lenyűgöző lesz, amit lát. És basszus, ez az Isten barma fölé hajol! Ilyen nincs, de mégis van! Ez a hülye  tényleg megérdemelte a halált! Aztán itt elkezdi a film felrúgni a korábbi részek szabályait is. Persze ez a facehugger még nem olyan, mint a klasszikusokban, de akkor is, hogyhogy ilyen hamar leesik az áldozatról? Mert itt tuti nem volt rajta legalább egy napig. A fenét, mintha 10 percet lett volna rajta. Aztán a koma felkel, David beszél hozzá egy keveset és hirtelen bumm, kirobban a kis Alien, ami szó szerint kis Alien, mert kb. mintha összezsugorítottak volna egy kifejlett példányt úgy néz ki. David meg széttárja karjait és beszél hozzá, erre az Alien elkezdi utánozni az android mozdulatait. Mi az Isten? Annyira nevetséges volt az egész. A dög ezek után 2 perc alatt megnő, hogy egy idióta rakodógépes akcióban kinyírják, majd egy másikat az űrhajón. Feszültség nuku, mert a lényt folyamatosan látjuk, tudjuk merre megy, és már nincs is igazán a hajón kinyírni, csak a zuhanyzós barmokat, de azt meg ugye hagyjuk. A vágjuk ki a rohadékot az űrbe megoldás meg negyedjére már rohadt unalmas, és nem mellesleg még izgalmasnak sem volt mondható. A zárás viszont jó lett, még merésznek s mondhatnám, bár lehetett sejteni, hogy Walter helyett David megy vissza a gépre.

xnew-alien-covenant-images-what-they-tell-us-about-plot-35_jpg_pagespeed_ic_wr9naiydze.jpg

Amiket a Prometheusnál dicsértem, azt itt is csak méltatni tudom. A zene kifogástalan, az pedig csak hab a tortán, hogy Jerry Goldsmith klasszikus dallamait is beleszőtték. De az az egyszerű, szirénaszerű zenei hatás is hátborzongató és erőteljes lett (Med Bay a szám címe). Az operatőri munka is teljesen rendben van. A film hangulata is egész jól be van lőve, bár itt nincs meg az a bezártság érzet, mint az első 4, de inkább 3 filmben volt.
A színészi játék korrekt, bár a szereplők 80%-a tényleg töltelékkarakter, akikért izgulni sem lehet. Fassbander és Waterston az egyedüli kivételek, mert ők tényleg jól alakítanak. Előbbi ugye két szerepben produkálja magát, kiválóan, utóbbi pedig sajnos nem túl figurát hoz, de a színésznő tényleg igyekszik, és azért tényleg szerethető karakter lett Daniels. Mondjuk Ripleytől kilométerekkel elmarad, de talán még Shaw figurájának a szintjét sem éri el. A filmet szinkronnal néztem és meglepődtem, hogy Viczián Ottó hangja mennyit öregedett 5 év alatt. Hirtelen meg sem ismertem. A szinkron megint olyan semmilyen lett, legalábbis nekem inkább rontott az összhatáson. Sajnos az itteni moziban nem adják angolul, így ezzel kellett beérnem. Aki viszont teheti, az inkább angolul nézze!

alien-covenant-michael-fassbender-crew-1024x576.jpg

Természetesen nem azt vártam, hogy a Covenant olyan legyen, mint az Alien, hiszen ma már az sem úgy félelmetes, mint anno. A feszültségteremtésen lett volna a hangsúly, illetve az arányokon. Túlnyújtott felvezetés, összecsapott befejezés. A karaktereket meg hagyjuk. Összességében az Alien - Covenant egy átlagos horror-sci-fi lett, amiben van trancsír dögivel, de az igazi félelemérzet elmarad. Az androidos szál, a kiváló zene és operatőri munka, valamint a látvány az, ami megmenti ezt a filmet attól, hogy még gyengébb legyen. Be lehet ülni megnézni moziban, de az ember itt már számítson rá, hogy hiába az Alien cím, ez már nem viszi úgy tovább azt az örökséget, mint a klasszikusok.

A bejegyzés trackback címe:

https://filmdoki.blog.hu/api/trackback/id/tr2512526463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása